registreren

Thema: Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw: tijd van welvaart, schepen vol goud, vooruitgang en Hollands glorie.

De games Brandblusser en Heldenstrijd spelen zich af in deze belangrijke periode. Ook vind je hier musea met bijzondere collecties uit de Gouden Eeuw.

Maar... zie je dat? Wat doet die Van Gogh game hier?

Van Gogh

 • Beste aller tijden
 • Ferdinand
 • 108124 punten

Heldenstrijd

 • Topper deze week
 • pieter
 • 15853 punten
 • Beste aller tijden
 • Sven
 • 20124 punten

Brandblusser

 • Beste aller tijden
 • The Winner
 • 5800 punten

Gouden Eeuw in het museum

Museum Boerhaave

Kröller-Müller Museum

Gemeentemuseum Den Haag

Vincent van GoghHuis

Stedelijk Museum Alkmaar

Amsterdam Museum

Westfries Museum

Museum Gouda

Langlopend

Buitenspelen tussen de kunst

Dit museum heeft een van de grootste beeldentuinen van Europa.
Er zijn wel 160 beelden te zien. Sommige mag je zelfs beklimmen! Lekker languit in het gras liggen mag ook, gezellig samen picknicken, tikkertje spelen, rondjes rennen; in de beeldentuin hebben jullie echt alle ruimte. Er zijn gratis speurspellen (4+) voor in het museum en de beeldentuin. 
 

Langlopend

Museum Dobbelspel (4+)

Werp jezelf door het museum! Door samen met je familie te dobbelen, spannende vragen te beantwoorden en te fantaseren bij kunstwerken kijk je nooit meer hetzelfde naar kunst.

Het Museum Dobbelspel voert je op een speelse manier door het hele Kröller-Müller museum. In het spellendoosje zit een speciale dobbelsteen en een boekje met verrassende vragen uit allerlei categorieën. Kies een ruimte, werp de dobbelsteen en laat je verrassen.

Heb jij deze Gouden Eeuw museumschatten al?

Interieur van een restaurant

Na een ontmoeting met de schilder Paul Signac maakte Vincent dit bijzondere schilderij. Het is helemaal opgebouwd uit gekleurde stippen. Signac had hem verteld over deze techniek, waarbij de kleuren zich pas ‘mengen’ als je ernaar kijkt. Vincent probeerde dit uit en zette heel precies de juiste kleuren naast elkaar. Door rood en groen (op de wand) te combineren, en het geel van de stoelen met het blauw in het tafelkleed, zorgde hij voor sterke contrasten. Daardoor krijg je een soort 3D-effect. Dit zul je in Vincents latere werk nog vaak terugzien!

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Kröller-Müller Museum

Stilleven

Vincent schilderde, toen hij in Nuenen woonde, veel stillevens. Precies zoals zijn leermeester Anton Mauve hem in zijn periode in Den Haag had aangeraden. Een stilleven is een schilderij van spullen die in een mooie compositie bij elkaar staan. Je kunt als schilder dan goed oefenen met het uitdrukken van ruimtelijke vormen op een plat vlak. En met de werking van licht en schaduw op kleuren. Daarbij probeerde Vincent het effect van verschillende verfstreken uit.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Gemeentemuseum Den Haag

De verrekijker

De eerste verrekijker (of telescoop) vergrootte ongeveer 3x. Nu kun je het met een telescoop zien als iemand een lucifer op de maan afsteekt, zo'n 380.000 kilometer hiervandaan!

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Museum Boerhaave

Vincent's school

De school van Vincent was eerst bedoeld als paleis voor Koning Willem II. Helaas heeft de koning er niet gewoond. Een week voordat het paleis klaar was, is Willem II overleden. Daarna werd het een Hogere Burgerschool, de HBS waar Vincent leerling was.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Vincents Tekenlokaal

Tuin te Arles

In Arles genoot Vincent van de rijke kleuren in de natuur. Hij probeerde dan ook zoveel mogelijk buiten te werken, precies zoals zijn oude leermeester Anton Mauve hem vroeger had aangeraden. De frisse kleuren en het felle zonlicht van Zuid-Frankrijk gaven Vincent inspiratie. Hij maakte veel schilderijen, met expressieve penseelstreken en heldere kleuren. De ‘Tuin in Arles’ is hier een goed voorbeeld van.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Gemeentemuseum Den Haag

Gouden beloonpenning

Ter gelegenheid van de overwinning op de Spanjaarden in 1622 werden beloonpenningen geslagen. De gouden beloonpenningen waren bestemd voor de hoge officieren en de allerdapperste burgers. Maurits reikte ze hoogstpersoonlijk uit.

Speel de game

Heldenstrijd

Bekijk de site van

Markiezenhof

Caféterras bij nacht

Vincent schilderde hier een warme zomeravond in de stad Arles. Je ziet een verlicht terras van een café. Vincent schilderde dit werk in de nacht, buiten onder de sterren. Dat was heel bijzonder. De meeste kunstenaars maakten ’s nachts alleen een snelle schets. Vincent wilde zelf de kleuren van de nacht zien, om deze goed te kunnen schilderen. Opvallend is het geel van het licht, tegen de heldere blauwe sterrenhemel. Aan zijn broer Theo schreef hij: ‘Ik geloof dat het overvloedige gaslicht, dat immers geel en oranje is, het blauw sterker doet uitkomen'.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Kröller-Müller Museum

Vaas met bloemen

Dit bloemstilleven schilderde Vincent in de zomer van 1886. Hij woonde toen in Parijs. Dat was het centrum van de kunst: daar moest je zijn om de nieuwste ontwikkelingen te volgen. Door te kijken naar schilderijen van andere kunstenaars zag Vincent dat zijn eigen schilderijen wel erg donker van kleur waren. Daarom begon hij te experimenteren met fellere kleuren en andere schilderstijlen. Bloemstillevens waren daarvoor heel geschikt als onderwerp.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Gemeentemuseum Den Haag

Zelfportret als schilder

Vincent woonde twee jaar lang in Parijs, bij zijn broer Theo. Die was kunsthandelaar en vond dat Vincent wel iets van de Franse kunstenaars kon leren. Hij kreeg gelijk: Vincent ging lichtere kleuren gebruiken en ontdekte het schilderen met stippels en streepjes. In Parijs maakte Vincent een heleboel schilderijen van zichzelf. Daarmee oefende hij het schilderen van portretten. Op dit schilderij zie je hem als een echte kunstenaar. Hij heeft een palet en penselen in zijn hand, en er staat een schilderij op de schildersezel. De bakjes op het palet gebruikte hij voor lijnolie en terpentine. Daar kon hij zijn olieverf mee verdunnen.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Van Gogh Museum

Monsterzakje

Geen echt monster hoor! Dit is een zakje met een voorbeeld van een product, ook wel monster genoemd. Als je in de Gouden Eeuw handelde, gaf de verkoper je zo'n zakje met klein beetje peper. Zo wist je wat je kocht en hoefde je dus niet een heel schip vol peper te bekijken (hatsjoe!).

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Amsterdam Museum

Slingerklok

De eerste slingerklok! Hiervoor bestond er al wel tijd, alleen kon je die niet zo heel nauwkeurig meten. Er waren zonnewijzers en 'grove' uurwerken in kerktorens. Die liepen per dag een kwartier voor of achter. De afwijking van de slingerklok is hooguit 15 seconden per dag.

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Museum Boerhaave

De pastorie te Nuenen

Toen hij 30 jaar was ging Vincent bij zijn vader en moeder wonen, in Nuenen. De vader van Vincent was dominee: iemand die in de protestantse kerk de kerkdienst leidt. Een dominee woonde met zijn gezin in een ‘pastorie’, een huis dat bij zijn kerk hoorde. Op dit schilderij zie je de pastorie van dominee Van Gogh en zijn vrouw. Vincent woonde en werkte er bijna twee jaar lang. Hij had er een eigen atelier, aan de achterkant van de pastorie.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Van Gogh Museum

Briefje aan broer Theo

Waarde Theo, Neem me niet kwalijk dat ik rechtstreeks gekomen ben. Ik heb er zo lang over nagedacht en ik geloof dat we op deze manier tijd winnen. Ben in het Louvre vanaf 12 uur of eerder, als je wilt. Antwoord s.v.p. om te laten weten hoe laat je in de Salle Carrée kunt zijn. Wat de kosten betreft, ik zeg het je nogmaals, dat komt op hetzelfde neer. Ik heb nog geld over, dat spreekt voor zich, en voordat ik iets uitgeef, wil ik met je praten. We regelen het wel, dat zul je zien. Kom er dus zo spoedig mogelijk heen. Ik druk je de hand. Vincent

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Van Gogh Museum

De tuin van de inrichting in Saint-Rémy

In het gele huis in de stad Arles woonde en werkte Vincent twee maanden lang samen met de kunstenaar Paul Gauguin. Ze hadden lange gesprekken over kunst, maar waren het niet altijd met elkaar eens. Ze kregen zelfs flinke ruzies. Daar raakte Vincent zo van in de war, dat hij niet meer goed wist wat hij deed. Na een ruzie met Paul Gauguin sneed Vincent zelfs een stukje van zijn linkeroor! Toen werd hij opgenomen in een ziekenhuis. Daar genas de wond aan zijn oor, maar Vincent bleef zich moe en verward voelen. Daarom liet hij zich een paar maanden later opnemen in een inrichting in het plaatsje Saint-Rémy. Daar waren ze expert in het behandelen van mensen met dezelfde problemen als Vincent, of erger. Vincent bleef er een jaar lang.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Kröller-Müller Museum

Kerkje in Zundert

In dit kerkje in Zundert was Vincents vader dominee. Vincent heeft hier vaak naar zijn vaders diensten geluisterd. Op 30 maart 1852, precies één jaar voor de geboorte van Vincent, werd Vincent’s grote broer dood geboren. Deze broer heette ook Vincent. Hij werd in Zundert begraven, waar je nu nog steeds het grafje kunt bekijken. Vincent heeft als jongen vaak langs dit graf met zijn eigen naam gelopen, op weg naar de diensten van zijn vader in de kerk.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Vincent van GoghHuis

Porseleinen schaaltje

In de Gouden Eeuw werd in Nederland veel in Chinees porselein gehandeld. Porseleinen schaaltjes en kommen werden vooral voor de sier gebruikt. In het begin van de Gouden Eeuw zonk er een schip in de Zuid-Chinese Zee. Gelukkig wisten duikers veel handelswaar te redden uit het scheepswrak! Zo ook dit schaaltje met een garnaal erop.

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Kanon

Dit kanon heet een galjoot. Deze is echt gebruikt tijdens het beleg van Alkmaar. Waarschijnlijk door de Alkmaarders. Het kanon weegt ongeveer 1000 kilogram. Dat is bijna zoveel als een auto! Toch is dit maar een kleintje. Het Spaanse leger had nog veel grotere en zwaardere kanonnen. Die konden grotere kogels afvuren. Om nog meer schade aan te richten!

Speel de game

Heldenstrijd

Bekijk de site van

Stedelijk Museum Alkmaar

Spaanse paard

Het Spaanse Paard werd door de Hollanders gebruikt als martelwerktuig. Als ze Spanjaarden te pakken kregen dan werden ze op het paard gebonden en over de meest hobbelige wegen in de buurt gereden. Geen pretje dus.

Speel de game

Heldenstrijd

Bekijk de site van

Museum Gouda

Gedenkpenning

Nog nooit was het iemand gelukt om de stad ’s-Hertogenbosch te veroveren, maar prins Frederik Hendrik lukte het wel! Op deze gedenkpenning zie je de prins met op de achtergrond de stad ’s-Hertogenbosch. Een penning is een soort medaille. Als je zo’n penning had gekregen kon je zeggen: “Ik was er bij en zonder mij was het nooit gelukt!” Het was een herinnering waar je trots op kon zijn.

Speel de game

Heldenstrijd

Bekijk de site van

Het Noordbrabants Museum

Zout

Zout is een van de belangrijkste handelswaren uit de Gouden Eeuw. Er waren nog geen koelkasten en door vis of vlees te zouten kon je het veel langer goed houden. Zout was erg kostbaar, dus als je zo’n joekel van een zoutvat had moest je wel erg rijk zijn!

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Amsterdam Museum

Markt van Batavia

Batavia was de belangrijkste handelsstad van de VOC in Indonesië. Op dit schilderij zie je dat Batavia een multiculturele stad was: er waren Europeanen, Chinezen, Japanners en Indonesiers.

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Tropenmuseum

Microscoop

Enthousiaste geleerden maar ook rijkelui gingen onzichtbaar kleine plantjes en diertjes bestuderen. De met gouddruk versierde microscopen waren zelf ook echte pronkstukken. De gadgets van de Gouden Eeuw!

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Museum Boerhaave

Portret van een achtjarig meisje

Het is eigenlijk een soort huwelijks advertentie. In de Gouden Eeuw werd er als je 8 jaar was al serieus nagedacht over een geschikte huwelijkspartner!

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Westfries Museum

De Aardappeleters

‘De aardappeleters’ is één van Vincents allerberoemdste schilderijen. En er zijn er meer van! Deze ‘Aardappeleters’ vind je in het Kröller-Müller Museum. Het was een studie voor het schilderij dat in het Van Gogh museum hangt en waarin hij bijvoorbeeld de personen nog iets preciezer uitwerkte. Vincent werkte drie hele dagen aan het schilderij, in het huisje van de boerenfamilie. ‘Ik voel mij thuis daar,’ schreef hij aan zijn broer Theo.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Kröller-Müller Museum

Het gele huis

Vincent schilderde hier een warme zomeravond in de stad Arles. Je ziet een verlicht terras van een café. Vincent schilderde dit werk in de nacht, buiten onder de sterren. Dat was heel bijzonder. De meeste kunstenaars maakten ’s nachts alleen een snelle schets. Vincent wilde zelf de kleuren van de nacht zien, om deze goed te kunnen schilderen. Opvallend is het geel van het licht, tegen de heldere blauwe sterrenhemel. Aan zijn broer Theo schreef hij: ‘Ik geloof dat het overvloedige gaslicht, dat immers geel en oranje is, het blauw sterker doet uitkomen'.

Speel de game

Van Gogh

Bekijk de site van

Van Gogh Museum

De Luistervink

Er gebeurt van alles op dit schilderij! De knappe jongen probeert de keukenmeid te versieren, de kat snoept stiekem van het eten in de keuken en de familie maar wachten op hun avondmaal...

Speel de game

Brandblusser

Bekijk de site van

Dordrechts Museum

Geofort 2017 - Foto: (c) Fred Ernst voor Museumvereniging