Inloggen Aanmelden
Napoleon Tikkit met een vergrootglas

Privacy en veiligheid

Weet je wat “privacy” is? In dit geval is privacy dat je zelf mag bepalen hoe je Museumkids gebruikt en dat er niemand zich daarmee mag bemoeien als jij dat niet wilt (behalve je ouders natuurlijk). Dat heeft dus ook te maken met alles wat jij op de website of de app van Museumkids zet. Met een duur woord heet dat: “persoonsgegevens” of “gegevens”.


Ben je benieuwd hoe wij omgaan met jouw gegevens?

Dat leggen we je op deze pagina uit. Als je het lastig vindt om het te begrijpen: vraag je ouders of verzorgers om hulp.

Wie zijn wij? Museumkids is onderdeel van Stichting Museumkaart die verbonden is aan de Museumvereniging. Dat is de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Door samen te werken willen de musea meer invloed op de politiek, meer bezoeken en meer geld ontvangen én hun dienstverlening aan het publiek verbeteren. Op Museumkids.nl vind je daarom de leukste musea voor een dagje uit en wat kinderen zelf – Museuminspecteurs – daarvan vinden. 

 

Wat is er wettelijk geregeld?

In Nederland bestaan er wetten en regels over hoe je met de gegevens van anderen om moet gaan. Die gelden natuurlijk ook voor ons, en ook voor jou. Stichting Museumkaart moet ook voor Museumkids aan de wet gehoorzamen.

Met ingang van 25 mei 2018 is een nieuwe wet in Nederland, die trouwens niet alleen in Nederland geldt maar in heel Europa: de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wij hebben alle maatregelen getroffen om te zorgen dat we bijtijds aan de nieuwe wet konden voldoen.      

Wil je meer weten over het belang van online privacy in het algemeen? Bekijk dan eens het lespakket voor de basisschool van de Autoriteit Persoonsgegevens 'Prima in de klas'.  

 

Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die bij jou als persoon horen, bijvoorbeeld wie je bent, waar je woont of hoe je eruit ziet. Denk bijvoorbeeld aan je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, foto's, vlogs, museumkaartnummer, e-mailadres en geboortedatum.  

Onze website en app’s vragen en bewaren deze informatie zodat je kunt inloggen en alles wat je zelf hebt ingevuld kunt zien en teruglezen. Deze gegevens zijn van jou. Je mag er dus altijd voor kiezen om ze te laten verwijderen. Hier lees je welke gegevens we van jou bewaren, waarom, en wat we ermee doen.  

Dit zijn de gegevens die we van je vragen of gegevens die zelf kunt toevoegen als je dat wilt:  

  • voornaam, achternaam en geboortedatum: je voornaam staat openbaar op de site, je achternaam nooit. Zo zorgen we ervoor dat je nooit in zoekmachines of sociale media met je volledige naam vindbaar bent. Je geboortedatum bewaren we om vast te stellen dat je niet te oud bent om mee te doen met Museumkids. Als je een stem uitbrengt tonen we jouw leeftijd. Houdt er rekening mee dat als je stemt op een ander, die ander jou daarna sneller kan vinden.
  • Emailadres, telefoonnummer, Museumkaartnummer: deze gegevens gebruiken wij om je account te registreren en om je eventueel te benaderen. Verder kan niemand ze zien. Als je een Museumkaart hebt, kun je ervoor kiezen om je Museumkaartnummer ook in te vullen, maar het hoeft niet. Als je ervoor kiest om het wel te doen, dan vragen we je om postcode en huisnummer van je adres op te geven. Zo kunnen we checken of jij het bent die het nummer invult (en niet iemand anders). Als we dat gecheckt hebben dan is het daarmee klaar: we bewaren die gegevens verder niet.
  • foto’s en vlogs: je hoeft geen profielfoto of foto bij je inspectie in te sturen, dat is je eigen keuze. Doe je dat wel,  dan kan iedereen ze op de website zien.
  • je voorkeuren:  we willen graag weten of je wel of niet een e-mail van ons wilt ontvangen over allerlei dingen die voor kinderen in musea worden georganiseerd (een nieuwsbrief). Ook leggen we vast of je wel of niet akkoord bent met de gebruikersvoorwaarden. Ook kun je als je dat wil een favoriet thema en museum kiezen, maar dat hoeft niet.
  • inspecties en badges: als je met je account bijvoorbeeld een inspectie doet, dan bewaren we deze inspectie gekoppeld aan je account. Badges worden ook gekoppeld aan je account.               

Wil je zo min mogelijk persoonsgegevens invoeren? Registreer je dan zonder profielfoto maar kies een van de avatars die we aanbieden. Geef verder geen voorkeuren op en vul geen Museumkaartnummer in. Doe je een inspectie, stuur dan geen foto van jezelf mee. Het gebruik van Museumkids wordt trouwens niet anders als je dat allemaal niet doet.  

Als je voor het eerst gebruikt maakt van Museumkids moet je je online aanmelden en een aantal gegevens invullen. Ook als je meedoet aan een wedstrijd of wanneer je ons een e-mailbericht stuurt met een vraag krijgen we persoonsgegevens van jou. Wij zullen jouw gegevens dan alleen gebruiken voor zover dat nodig is om jouw vraag te beantwoorden, om contact met je te onderhouden, of voor het doel waarvoor je jouw persoonsgegevens aan ons hebt gegeven, bijvoorbeeld deelname aan een prijsvraag of aanmelding voor een nieuwsbrief.  

 

Hoe lang bewaren wij jouw gegevens?

Wij bewaren al jouw gegevens in ieder geval zolang je een account hebt op Museumkids. Als je dat account opheft dan verwijderen jouw persoonlijke gegevens. Als je 13 wordt, word je te oud voor Museumkids en mag je geen inspecties meer insturen. We zullen je dan vragen je account te verwijderen. Als je dat nog niet wil, dan bewaren we je gegevens nog één jaar. Daarna zullen we je account definitief verwijderen. We hopen natuurlijk wel dat je als 13-jarige (of ouder) nog musea blijft bezoeken!  

 

Waarom houden we jouw clickgedrag bij?

Op de site van Museumkids bijgehouden wie de website bezoekt en hoe daar gebruikt van wordt gemaakt. We doen dit met het programma Google Analytics en dat gebeurt anoniem, dat wil zeggen dat we niet kunnen zien wie die bezoekers precies zijn. Waarom doen we dit? Omdat we zo kunnen kijken of we de site nog verder kunnen verbeteren. Als jij Museumkids.nl bezoekt dan telt dat dus ook mee, maar we weten alleen niet dat jij dat bent.  

 

Waarom leggen we eigenlijk gegevens vast?

Wanneer je gebruik maakt van Museumkids of contact hebt met Museumkids, legt Museumkids gegevens vast. Museumkids gebruikt deze gegevens om haar taken en dienstverlening uit te voeren, bijvoorbeeld zodat je kunt inloggen of wij contact met je kunnen opnemen. Onderdeel van deze dienstverlening is om gebruikers te informeren over tentoonstellingen, activiteiten in musea, diensten en producten van Museumkids.

Voor de uitvoering van haar dienstverlening maakt Stichting Museumkaart gebruik van zorgvuldig geselecteerde leveranciers (dataverwerkers), met wie Stichting Museumkaart voor Museumkids een zogenaamde  verwerkersovereenkomst heeft gesloten. Dit betekent dat deze verwerkers nooit mogen handelen buiten de instructies van Stichting Museumkaart om. Verder heeft Museumkids voor het laatst in februari 2018 door een onafhankelijke deskundige laten vaststellen dat de beveiliging van de Museumkids-applicatie voldoende is.

De door Museumkids verwerkte gegevens worden alleen gedeeld met de uitgever van de Museumkaart: de Museumvereniging. De Museumvereniging gebruikt deze gegevens op dezelfde wijze als de Stichting Museumkaart: om bezoekers en gebruikers te informeren over tentoonstellingen, activiteiten in musea, diensten en producten van de Museumkaart.  

 

Koppeling aan je Museumkaart

Iedereen die een Museumkaart aanschaft moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden Museumkaart. Deze zijn te vinden op de site www.museumkaart.nl. Als je je Museumkaart hebt gekoppeld aan je profiel op Museumkids.nl wordt bepaalde informatie, zoals je bezoek aan musea, getoond in je profiel op Museumkids.nl. 

De informatie die hoort bij je Museumkaart, zoals je adres en de geldigheid van je kaart, is niet toegankelijk voor de medewerkers van Museumkids en ook niet voor anderen. De gegevens van je Museumkaart zijn ook niet openbaar zichtbaar maar alleen voor jou in je eigen profiel. Je kunt op elk moment deze koppeling weer ongedaan maken zonder dat je inspecties of je account verliest.  

 

Persoonsgegevens in jouw inspecties

De eindcijfers van inspecties die jij invult op Museumkids.nl, inzendingen die je doet in de wedstrijdpagina's van Museumkids.nl, plus de daarbij toegevoegde foto's en vlogs, zijn openbaar en terug te leiden naar jouw persoonlijke profiel op Museumkids.nl.

Foto's en vlogs die je in je inspectie toevoegt via de app of de website zijn na akkoord openbaar - dus ook voor anderen te zien - in jouw profiel en kunnen ook getoond worden op de pagina van het geïnspecteerde museum en op de homepage van Museumkids.nl. Wil je niet dat je foto of video getoond wordt op de homepage, dan kun je deze laten verwijderen door te mailen naar info@museumkids.nl of door je profiel te verwijderen.

Wij zullen jouw persoonsgegevens niet aan derden geven zonder jouw toestemming, tenzij wij daartoe wettelijk verplicht zijn.  

 

Wil je jouw persoonsgegevens, je account of foto’s inzien, veranderen of verwijderen?

Als je jouw persoonsgegevens of andere informatie die je aan ons hebt gegeven, wilt inzien, veranderen of wilt verwijderen, dan kun je een mailtje sturen naar info@museumkids.nl. Zet daarbij duidelijk je naam en wat precies je vraag of wens is. Ook wanneer je niet langer informatie van ons wilt ontvangen, zoals onze nieuwsbrief dan kun je je daarvoor afmelden in je profiel of je profiel geheel verwijderen. Wij verwijderen dan al jouw gegevens.    

 

Gebruik van cookies

Bij het aanbieden van onze diensten kunnen wij gebruik maken van cookies. Dit is een bestandje met gegevens dat jouw computer ontvangt wanneer je onze websites bezoekt. Er zijn verschillende soorten cookies: 

  • Functionele cookies
  • Google Analytics
  • Sociale media
  • Blokkeren van cookies
  • Achteraf verwijderen cookies

Sommige cookies zijn onmisbaar voor een goede werking van de website. Zonder deze cookies werken (delen van) de websites niet. Functionele cookies mogen zonder jouw toestemming worden geplaatst. 

We gebruiken cookies om web statistieken (Google Analytics) bij te houden. Dit is informatie over bijvoorbeeld hoeveel bezoekers de website bezoeken, welke pagina's ze bekijken, waar ze vandaan komen en waar ze op klikken, welke browser en schermresolutie ze gebruiken. Deze informatie is anoniem. Analytics cookies mogen zonder voorafgaande toestemming worden geplaatst.

Op de site kunnen functionaliteiten van AddThis zijn opgenomen om afbeeldingen of pagina’s te kunnen delen op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram. Deze functionaliteiten werken door een code die van AddThis zelf afkomstig is. Via deze code worden cookies geplaatst. Wij hebben geen invloed op deze cookies. Zie voor meer informatie www.addthis.com/privacy.

De meeste internetbrowsers kunnen zo ingesteld worden dat cookies niet geaccepteerd worden of dat je wordt geïnformeerd wanneer je een cookie ontvangt. Hou er rekening mee dat bepaalde delen van de website niet of niet optimaal zullen functioneren wanneer je cookies blokkeert. De manier waarop je cookies uit kunt schakelen verschilt per browser.

Na het bezoek aan de website kun je ervoor kiezen om de cookies van je computer verwijderen. Hoe je dit kunt doen verschilt per browser.

 

Klachten

Als je klachten hebt over de verwerking van jouw persoonsgegevens, helpen we je graag verder. In het geval dat we het niet eens worden, kun je met hulp van je ouders een klacht in te dienen bij de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Op hun site vind je daarover meer informatie.

 

Wijzigingen

We raden je aan om deze privacyverklaring geregeld te raadplegen omdat wij deze van tijd tot tijd wijzigen.

 

Zorgvuldigheid

Wij vertrouwen erop je met deze pagina meer inzicht gegeven te hebben hoe wij omgaan met jouw gegevens. Jouw suggesties om de zorgvuldigheid verder te verbeteren, ontvangen we graag: Museumkids, t.a.v. Stichting Museumkaart, postbus 2050, 2900 EA Capelle aan den IJssel of via info@museumkids.nl

 

Laatste versie: 24 mei 2018 

Download de
Museuminspecteurs app!

Download de
Museuminspecteurs app!

Google Play Google Play

Waar staat het MuseumKaartnummer?

Het nummer staat rechts op de Museumkaart