Inloggen Word inspecteur
Napoleon Tikkit met een vergrootglas

Naturalis

Hieronder vind je een overzicht van lesprogramma's voor dit museum.

Bekijk alle lesprogramma's
 • Zaalprogramma Met de natuur op reis

  Welke dieren zijn reiskampioenen? Kunnen planten reizen? Wat kom je tegen als je terug in de tijd reist? Allemaal vragen over natuur op reis. Door de vrolijke introductie heeft iedereen zin om op expeditie te gaan op zoek naar de antwoorden. In groepjes gaan leerlingen door alle zalen van het museum met een expeditiekaart vol onderzoekende opdrachten en interessante weetjes.

  Workshop Dier op papier

  De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken en te tekenen. Verwonderende opdrachten met echte voorwerpen en een presentatie over dierkunst geven inspiratie om zelf een dier te gaan tekenen. In zaal Leven kiest ieder uit honderden objecten een dier: een lief aapje, een bloeddorstige krokodil, of een... Al schetsend vangen de leerlingen de dieren op papier. In de werkplaats worden de schetsen uitgewerkt met kroontjespennen, penselen en sepia- inkt. De leerlingen kiezen zelf hun laatste opdracht: Het maken van een wetenschappelijke tekening met een microscoop of een reconstructietekening van een dinosaurus in zaal Dinotijd. Let op: Tijdens deze workshop worden één of twee zalen in het museum bezocht. Als er een zelfstandig bezoek bijgeboekt wordt kunnen de overige zalen ook bezocht worden. 

  Online gastles Dinolab

  Live meekijken naar het schoonmaken en onderzoeken van net ontdekte Triceratopsbotten. Dat kan met de hele klas, gewoon vanuit school! Via een videoverbinding zitten leerlingen met hun neus op spannende wetenschappelijke ontdekkingen. Ze zien hoe onze dino-experts te werk gaan en kunnen al hun eigen vragen stellen. Hoe komt Naturalis aan deze fossielen? Wat kun je zien aan een bot? Waarom is dit belangrijk werk? Ondertussen verschijnt er steeds een stukje bot dat niemand ooit eerder zag. De online gastles start in de zaal Dinotijd van Naturalis. Eerst even kennismaken met een aantal van onze dino’s: T. rex, Edmontosaurus, Triceratops… Elk skelet wordt kort digitaal geobserveerd en besproken. Wat willen de leerlingen zelf weten? De klas ziet de onderzoeker op het smartbord, de onderzoeker de leerlingen op een monitor. Het is alsof ze in dezelfde ruimte zijn en daardoor is er optimale interactie mogelijk. Let op: Bij deze gastles zorgt een voorbereiding in de klas voor een rijker en levendiger gesprek.

Waar staat het MuseumKaartnummer?

Het nummer staat rechts op de Museumkaart