registreren

Informatie voor musea

Over Museumkids

Museumkids.nl is een online platform van de Museumvereniging waar kinderen op speelse wijze in aanraking komen met de musea in Nederland. Het primaire doel is het stimuleren van de interesse en bezoek van kinderen aan musea, zowel online als offline.

Alle musea in Nederland hebben op Museumkids een profielpagina (voorbeeld) met ruimte voor actuele tentoonstellingen. U kunt tentoonstellingen, workshops en andere kinderactiviteiten aanmelden via info@museumkids.nl

Bezoekers van Museumkids kunnen via de inspecties van de Museuminspecteurs ook zien wat kinderen van uw museum vonden. Als museum heeft u te allen tijden inzage in de inspecties via uw persoonlijke dashboard. Vraag voor uw museum een gratis login aan via info@museumkids.nl.

In uw museum kunt u aandacht vragen voor het inspecteren van uw museum. Download daarvoor hier de poster op A4 of A3 formaat (versie 2016) en print deze uit.

Elk museum kan worden geïnspecteerd. Elk museum kan op de website worden geplaatst met uitzondering van die musea die door de Museumvereniging niet geschikt worden geacht.

Deelname aan acties, bevoorrading van materialen en het ontvangen van het predicaat 'Kidsproof museum' is voorbehouden aan leden van de Museumvereniging.

Kinderen kunnen op Museumkids.nl:
 • Games spelen waarin stukken uit de collecties van Nederlandse musea zijn verwerkt
 • Musea inspecteren en zo meebepalen wat het meest Kidsproof van Nederland is
 • Informatie vinden en delen met andere kinderen via de inspectierapporten
 • Knutselen en experimenteren met materiaal uit Nederlandse musea
 • Ideeën opdoen voor een museumbezoek met school of familie

Over de games

De games op Museumkids zijn ontwikkeld met het karakter Tikkit. Ze bevatten museumstukken en behandelen een bepaald thema uit de Nederlandse geschiedenis of actualiteit. Ook is op het platform ruimte gemaakt voor games die musea zelf al ontwikkeld hebben. Dus heeft u een leuke game die u graag op Museumkids wilt plaatsen? Neemt u dan contact met ons op.

Over Museuminspecteurs

Doel: Meer Kidsproof musea
Alle bij de Museumvereniging aangesloten musea die in de afgelopen inspectieperiode 40 of meer inspecties hebben ontvangen en daarbij van de kinderen een gemiddeld cijfer van minimaal 7,5 hebben behaald, mogen zich kidsproof noemen. Het museum met de hoogste gemiddelde score is de nationale winnaar. In elke provincie is er een provinciewinnaar. Heeft een provincie geen museum met meer dan 40 inspecties dan krijgt het hoogstscorende museum een eervolle vermelding. 

Dashboard: Inzage in de inspecties
De inspectielijsten geven inzicht in de bezoekerservaringen van de jongste museumbezoekers. In een aantal gesloten en open vragen geven zij hun mening over uw museum. Alle inspecties bij elkaar geven inzicht in wat kinderen van uw museum vinden en wat ze graag beter zouden zien. Een bron van kennis over uw jonge bezoekers en uw museum. Als museum heeft u te allen tijden inzage in de ingevoerde inspecties via uw persoonlijke dashboard. Vraag voor uw museum een gratis login aan via info@museumkids.nl.

Hoe doet u mee?

Museuminspecteurs is zo opgezet dat het u in principe geen extra werk kost. Wel kunt u uw bezoekers oproepen tot een inspectie en ze daar bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende acties:
 • Zet bij de kassa een bordje neer of vertel over Museuminspecteurs
 • Plaats een computerzuil met het inspectieformulier voor uw museum op de startpagina. 
 • Download een A4 poster of A3 poster, print uit en hang hem op
 • Heeft u een scherm hangen? Presenteer de poster dan digitaal
 • Maak gebruik van uw social-mediakanalen zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter
 • Benut uw contacten bij lokale media en roep zoveel mogelijk kinderen op om uw museum te inspecteren

Museum Kröller-Müller, Otterlo (c) Fred Ernst voor Museumvereniging